За мен

Posted on by

Здравейте! Казвам се Зорница Иванова и пиша детски книжки. Смятам се за голяма късметлийка, защото сред моите читатели са едни от най-добрите, най-умните и най-талантливите деца на света, а именно – българчетата.

Някои от моите малки читатели живеят в България, а други – в близки и далечни страни по света. Някои знаят български език много добре, а други сега се учат да го говорят. Някои още не са се возили на самолет, а други се возят всяка година, когато си идват в България за ваканцията. Въобще, моите българчета са различни, но и си приличат по много неща – например, всички те обичат да похапват бабините си манджи, да играят навън до късно, да се къпят в морето цял ден и да лежат в тревата по гръб, докато слънцето ги гъделичка по носа.

Когато бях дете си мечтаех, че когато порасна, ще пътувам по света, ще посетя места и ще се запозная с хора, различни от тези, с които бях свикнала. Пораснах и мечтата ми се сбъдна – пътувах, видях много свят и даже живях далеч от България цели 12 години. Но никога не забравих България и често се връщах при нея, за да вдишам чистия й планински въздух, да помириша липите или да си хапна топъл козунак.

После станах майка на едно момиченце и едно момченце и пожелах да им разкажа за България така, че те да я усетят и да я обикнат, въпреки че тогава живееха далеч от нея. Започнах да им чета български детски книжки. Не след дълго започнаха да ми идват идеи за истории и приключения, които реших да напиша и да ги споделя с българските деца по света.

Мечтата ми е моите книжки да достигнат до всички българчета – тези, които ходят на училище с автобус и тези, които ходят на училище с кола, ферибот или пеша; тези, които заспиват, унесени от шума на големия град и тези, които вечер слушат орекестъра на щурчетата; тези, които мечтаят да си имат куче и тези, които се страхуват от кучета; тези, които по цяла година карат сърф и тези, които по цяла година карат кънки на лед… Мечтая моите книжки да ги развълнуват, да ги вдъхновят и да ги накарат още повече да обикнат България.

Първата ми книжка се нарича „Мая и концертът на талантите“ – можете да прочетете повече за нея ето тук. Надявам се да ви хареса и да започнете да следите поредицата „Феята Розичка и българските деца по света“! Ако искате да споделите нещо с мен, пишете ми – ще се радвам да науча повече за вас! Засега чао и приятно четене!

Зорница